Quantcast
Channel: Danske Webchicks
Viewing all articles
Browse latest Browse all 623

En gammel klassiker ?

$
0
0
Er du typen der elsker at finde gamle møbler på loppemarkeder eller typen der nyder at købe nye ting til dit hjem ? Dette spørgsmål har jeg tænkt lidt over i anledningen af min fødselsdag. Jeg fyldte for nyligt 25 år og da min mand og jeg går med tankerne om at købe hus i den nærmeste fremtid syntes jeg at dette var en god alder til at investere i noget fornuftigt. Da jeg intet ved om aktier eller den slags tænkte jeg at det skulle være noget som stod mit hjerte nært og som jeg kunne kigge tilbage på og vide, at dét købte jeg da jeg var 25 år, dét var begyndelsen på det hele. 

Jeg har indtil for nyligt arbejdet på et forlag der udgiver faglitteratur herunder en kommende udgivelse om FDB møbler. Der skulle i forbindelse med bogen tages billeder til bogens illustrationer hos en fotograf af både gamle og nye FDB møbler, hvor jeg forelskede mig fuldstændig i disse møbler. 

Jeg blev gift for et par uger siden, hvor vi fik en masse fantastiske gaver. Jeg nyder at høre mine bedsteforældre snakke om, at de stadig har deres bryllupsgaver så derfor var vi begge enige om at vores gaver skulle holde og bruges i mange år frem. Vi er derfor begyndt at samle på det rigtige bestik og de rigtige tallerkner da vi er træt af Ikea og udskiftning hver andet, tredje år fordi man er træt af designet eller udseendet. Jeg tænkte at jeg ville gøre det samme med mit køb og da min store kærlighed er designklassikere skulle mit køb være vores den første af slagsen. Et møbel som er et stykke designhistorie og som man kan bruge hele livet, hvis det tillader det. 

FDB møbler blev en institution, der solgte moderne, arkitekttegnede møbler til tusindvis af danske hjem. De fleste danskere, der var børn eller unge i 1950'erne, har formentlig haft et eller flere møbler fra FDB i deres hjem, og de holder endnu. Mange af dem er tegnet af arkitekter som Børge Mogensen og Hans J. Wegner. Du kender måske selv møbler fra dine bedsteforældres hus da de er ikoniske indenfor dansk design. 

Spørgsmålet var dog som artiklens indledning om det skulle være et originalt møbel eller et ny-produceret?



FDB har ændret sig en del siden dengang, blandt andet ved nu at hedde Coop, hvilket vi alle kender fra Kvickly, SuperBrugsen og Fakta. Mange kender intet til historien bag disse smukke møbler men disse møbler har en enorm indflydelse på, hvordan dansk design er i dag. De masseproducerede møbler er helt igennem fantastiske med navne bag dem som Wegner og Mogensen men de ligger i et prisleje som alle kan være med til. Dét er lige præcis, hvad meningen var med FDB møbler. Da FDB i 1947 overtog møbelfabrikken i Tarm var planen at man ville producere billige kvalitetsmøbler, hvis arbejdstitel var 'Folkemøbler'. Nogle vil måske mene at disse møbler hører fortiden til men der tager de gevaldigt fejl. FDB møblerne er stadig så populære at Coop i 2013 satte gang i produktionen af en række gamle klassikere, som kom i butikkerne i midten af 2013.

FDB's tegnestue havde gennem tiden fire chefer, som har vist sig at have en kæmpe indflydelse på dansk design. De fire herre er Børge Mogensen, Jørgen Bækmark, Poul M. Volther og Ejvind A. Johansson. De ny-produceret møbler fra Coop er blandt andet stole fra hver designer. De gamle klassikere er skabt ud fra de originale tegninger men Coop har valgt at give dem et par opdateret detaljer. Industriel møbeldesigner Thomas Alken fra Format Design er manden, der i første omgang har haft klassikerne i hænderne og opdateret dem, så de passer til dagens forbruger i forhold til højde og drøjde. Han siger selv om projektet; 

»Det har været vigtigt for mig at forstå møblerne, så jeg har haft alle stole skilt ad, før jeg gav mig i kast med at lave bittesmå ændringer, som man oftest gør, når man relancerer møbler. Det er nogle ganske få centimeter her og der, der er tale om, og jeg tvivler på, at man overhovedet lægger mærke til det, når man står og ser på dem. Det er en lidt ærbødig fornemmelse at stå med noget i hænderne, som har haft så stor betydning for, hvordan vi laver møbler i dag,«

Jeg elsker personligt at møblerne har lidt patina og lidt charme, selvfølgelig uden at produktet er ødelagt. Vi ville derfor gerne have et originalt møbel til herhjemme og jeg ledte med næb og kløer da det skulle være inden for vores prisklasse. Lauritz.com er et glimerende sted at finde FDB møbler og andre klassikere men man bliver hurtigt bidt af at vinde så man skal huske, hvad ens budget er. Jeg måtte desværre lade et par stole gå til anden side da prisen blev for høj men så skete det mest fantastiske. Jeg kiggede tilfældigt på DBA og der var i samme sekund lagt en annonce på med en FDB gyngestol af Børge Mogensen til en pris der passede til mit budget. Jeg skrev til sælgeren som solgte mig stolen med det samme. Den er så fantastisk og jeg elsker min stol. Der kommer i løbet af næste uge nogle før og efter billeder da stolen skal rengøres og have en ny hynde men den er så smuk. 

Jeg har samlet tre originale stole og sammenlignet dem med tre ny-produceret stole så du kan se, hvilken type du er. Kommentere gerne, hvilken møbeltype som du foretrækker. Priserne fra de originale er fra hammerslag på Lauritz.com så disse kan variere. 

Poul M. Volther stol (Model J46)

Ny-produceret fra Coop - Pris 1.299,-
Original fra FDB - Pris (for 6 stk.) 2.300,- (vurdering 3.500,-)


Ejvind A. Johansson stol (Model J67)


Ny-produceret fra Coop - Pris 1.699,-


Original fra FDB - Pris (for 4 stk.) 2.200,- (vurdering 2.500,-)

Børge Mogensen stol (Model J52B)

Ny-produceret fra Coop - Pris for ikke-medlem 2.999,-

Original fra FDB - Pris 875,- (vurdering 1.200,-)



Billederne af de ny-produceret møbler er fra Coop's webshop. Billederne af de originale møbler er fra Lauritz.com

Viewing all articles
Browse latest Browse all 623